038 - 453 32 58

Haptotherapie

Zit je niet goed in je vel en kun je wel wat meer balans in je leven hebben? Wanneer je mentaal niet goed in je vel zit, kan haptotherapie uitkomst bieden. Het concept van haptonomie is afgeleid van de combinatie van de klassieke Griekse term hapsis, wat aanraking, gevoel, sensatie, tact betekent en het woord nomos, wat wet, regel en norm betekent. Haptonomie is een benadering die gericht is op de ontwikkeling van menselijke affectieve en sociale relaties. Het werd ontwikkeld in de jaren vijftig en zestig door de Nederlander Frans Veldman, die oorspronkelijk fysiotherapeut was. Bij Fysiotherapie Bagijneweide uit Zwolle kun je terecht voor intensieve haptotherapie-sessies die jou weer in contact brengen met jezelf. Wat houdt haptotherapie eigenlijk in? Dat lees je hier.

Haptotherapie, wat is dat?


Haptotherapie is een therapie gebaseerd op de filosofie van haptonomie, waarbij de hele mens centraal staat. Je lijf, je gedachten en de manier waarop je in contact bent met jezelf én anderen zijn immers met elkaar verbonden. Haptotherapie kan worden omschreven als een wetenschap die de verschijnselen van menselijke interactie bestudeert en beschrijft. De essentie van haptotherapie is om je bewust te maken van je natuurlijke vermogen om je te concentreren op en je open te stellen voor positieve interactie met het hoofddoel om gevoelens van individualiteit en authenticiteit aan te moedigen en te herstellen. Haptotherapie helpt je meer ‘aanwezig’ te zijn in je lichaam en meer in contact te zijn met je geest. Het helpt je meer vertrouwen te krijgen in je eigen gevoelens. Door een beter begrip van je eigen fysieke en emotionele signalen, kun je met de wereld omgaan op een manier die beter bij jou past en je helpt stress te verminderen.

Wat doet haptotherapie met je?

Tijdens een haptotherapie-sessie gaat de therapeut samen met jou aan de slag met het ervaren van je gevoelens, je gedachten en jouw specifieke manier van hoe jij hier op reageert. Samen brengen we je hoofd weer in contact met je lijf. Tijdens de sessies krijg je beter inzicht in je denkpatronen, je kwaliteiten en je specifieke uitdagingen. Je zult een dieper begrip ervaren van hoe je jezelf positioneert in het leven, evenals in relatie tot anderen door middel van bepaalde persoonsgerichte oefeningen. Deze oefeningen helpen je de patronen en posities te observeren die je geest en lichaam innemen. Dit gespecialiseerde bewustzijn zal je op zijn beurt in staat stellen verandering te creëren in bepaalde gebieden van je leven die je misschien wilt verbeteren.

Is haptotherapie iets voor mij?

Haptotherapie kan bij heel veel mensen uitkomst bieden. De manier waarop jij omgaat met diverse gebeurtenissen in je leven heeft bijvoorbeeld invloed op je algehele conditie. Haptotherapie kan helpen bij een scala aan lichamelijke en vooral mentale klachten. Haptotherapie kan helpen bij de volgende klachten:

• Je kunt moeilijk in contact komen met je emoties en gevoelens
• Je hoofd is druk en je lichaam voelt moe en leeg
• Je hebt moeite om 'nee' te zeggen en te voelen waar je grenzen zijn
• Je hebt last van stress, overspannenheid of je hebt een burn-out
• Je hebt blijvende lichamelijke klachten, mogelijk als gevolg van spanning
• Je hebt moeite met intimiteit, seksualiteit en relaties
• Je zit met verwerkingsproblemen (trauma, verlies)
• Je zit met vragen over persoonlijke groei en zingeving
• Je hebt geen grip op je leven en het ontbreekt je aan regie

Wil je meer weten? De haptotherapeuten van Fysiotherapie Bagijneweide zijn opgeleid om jou te begeleiden de weg terug naar jezelf te vinden. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

0
Feed

Schrijf een reactie