038 - 453 32 58

Wat is leefstijl therapie?

Veel lichamelijke en geestelijke klachten zijn het resultaat van een ongezonde levensstijl. Het is makkelijk om te vervallen in een onregelmatig slaapritme, te veel suikers en bewerkte voedingsstoffen te eten en daarnaast ook nog eens weinig te bewegen. Als deze levenswijze leidt tot lichamelijke klachten, kan leefstijl therapie helpen om zelf te werken aan een betere gezondheid.

De leefstijltherapeut is een coach die kan helpen bij het verbeteren van de leefstijl. Door een professioneel advies te geven over voeding, beweging, een dag-nachtritme en ontspanningsmomenten, kan iedereen zelf aan de slag met zijn of haar welzijn. De leefstijltherapeut zal allereerst bekijken waar de knelpunten zich bevinden in de huidige manier van leven. Onverklaarbare vermoeidheid, pijnklachten, een prikkelbare darm of hormoongerelateerde klachten zijn soms het gevolg van een ongezonde levensstijl. Het ontdekken van de oorzaak gebeurt vaak door een orthomoleculair therapeut, deze zoekt naar de ontregelde biochemie in het lichaam. Maar wat doen we vervolgens met deze informatie?

 

De leefstijltherapeut is voor iedereen toegankelijk. Ook zonder doorverwijzing van de huisarts is het mogelijk om te starten met therapie om ongezonde gewoontes af te leren. De therapeut zal een traject starten om deze gewoontes om te buigen in gezonde alternatieven. Samen wordt er gekeken naar voeding, beweging, de slaapcyclus, maar ook de mentale gezondheid. Met een deskundig advies op al deze vlakken kunnen er flinke stappen worden gezet naar een betere algehele gezondheid. In dit vaak langdurige traject is de leefstijltherapeut je coach en adviseur. Door samen een voedingsplan op te stellen, doelen te stellen om dagelijks te bewegen en de nachtrituelen aan te passen, kunnen er al grote verschuivingen ontstaan.

Intake leefstijl therapie
Om gebruik te maken van leefstijl therapie, is een intake de eerste stap. De therapeut zal samen met jou kijken naar je klachten en de huidige levenswijze. Vervolgens wordt er een plan gemaakt, waarbij wordt besproken welke veranderingen er gemaakt kunnen worden. Omdat het aanpassen van gewoontes niet gemakkelijk is, trekt de leefstijl therapeut voldoende tijd uit voor elk traject. Voor een blijvende verandering is het immers belangrijk dat het gezonde alternatief ook een ingesleten gewoonte gaat worden. Men kan zelf contact opnemen met een leefstijltherapeut om een intakegesprek aan te vragen. In sommige gevallen zal een orthomoleculair therapeut ook doorverwijzen naar een leefstijltherapeut om de behandeling voort te zetten.

 

Wil jij je aanmelden voor leefstijl therapie, of eerst meer informatie ontvangen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Fysiotherapie Bagijneweide in Zwolle.

0
Feed

Schrijf een reactie