038 - 453 32 58

Wat is manuele therapie en hoe kan het u helpen?

Manuele therapie is een specialistische vorm van fysiotherapie die zich richt op het verlichten en oplossen van bewegingsgerelateerde problemen. De nadruk ligt hierbij op het behandelen van functiestoornissen in uw gewrichten, spieren en zenuwen. De manueel therapeut is een afgestudeerd fysiotherapeut die een extra specialistische opleiding voor manueel therapeut heeft gevolgd. In deze professionele opleiding leert de fysiotherapeut alles over wetenschappelijke diagnostiek, therapie en specialistische manuele en communicatieve vaardigheden. De manueel therapeut van Fysiotherapie Bagijneweide in Zwolle kan u daarom helpen bij het oplossen van pijnklachten en bewegingsbeperkingen.

Wanneer gaat u naar een manueel therapeut?

Manuele therapie is een directe manier om verlichting te bieden bij bewegingsgerelateerde pijnklachten. Het kan u helpen bij de volgende soorten klachten:
• Bewegingsbeperking in de wervelkolom in combinatie met hoofd- en nekpijn
• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
• Rugklachten met eventuele uitstraling naar de benen of met pijn in de borst
• Duizeligheid bij het bewegen van uw nek
• Pijn in uw kaak, evt. in combinatie met nekklachten
• Heupklachten

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?
De manueel therapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren van uw klachten. U krijgt allereerst een intakegesprek, waarbij door het stellen van vragen over uw klachten en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld wat uw problemen zijn en of manuele therapie u daarbij kan helpen. Na de eerste afspraak kan de manueel therapeut in de meeste gevallen direct bepalen of manuele therapie geschikt is en in dat geval een behandelplan voorstellen. Ook wanneer manuele therapie niet geschikt is, kan de therapeut is vaak direct doorverwijzen naar een passende therapie.

De behandeling: wat is een effectieve therapie?
De manueel therapeut behandelt u primair met twee specialistische technieken die mobilisaties en manipulaties (ook wel impulstechnieken) worden genoemd. Het gaat hier om manuele technieken, waarbij uw gewrichten, spieren en zenuwen worden bewogen (vandaar: mobilisaties) op een wijze die de spieren en gewrichten beter laat functioneren. Een manipulatie of impulstechniek is een speciale vorm van mobilisatie waarbij in een korte impuls een snelle mobilisatie wordt uitgevoerd in een eindstand (van een gewricht bijvoorbeeld) waarbij een knappend geluid geproduceerd kan worden. Dit is een kort, vreemd maar pijnloos gevoel. Meestal is er na de eerste behandeling direct al verlichting te merken. De manueel therapeut zal na de behandeling ook verslag uitbrengen aan uw huisarts of behandelaar.

Verwijzingen en vergoeding van manuele therapie
De manueel therapeut is vrij toegankelijk en de verwijzing van de huisarts of specialist is dus niet nodig. De therapeut zal in een screening beoordelen of u in aanmerking komt voor een intakegesprek. Een vergoeding voor manuele therapie is mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, waarbij meestal maximaal negen behandelingen per jaar worden vergoed. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Weten of manuele therapie u kan helpen met uw klachten? Neem voor meer informatie of een afspraak contact op met Fysiotherapie Bagijneweide in Zwolle.

0
Feed

Schrijf een reactie